Diversité floristique d'une jachère pâturée
Diversité floristique d'une jachère pâturée
No Thumbnail Available
Files
Date
2017
Authors
BEKIRI Naoual
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Abstract
The study conducted at city of zitouna wilaya El-Taref on the inventory and floristic
composition of a grazed fallow revealed a diversity species of plants phanérogamiques be
tween 49 taxes in total wealth of wilaya El-Taref is 49 species distributed Between 09
monocotyledons and 40 dicotyledons belonging to16 families .
The most important families there number of species the Fabaceae 11 species the Poaceae 08
species and 07 species of Asteraceaeae .this families are represented by those species such as
the Luzernes, wild carrot, Phalaris and large-flowered Scolyme which live in constant
competition with the cereal crops carried out in the study area.
Résumé
الملخص
الدراسة أجریت على مستوى بلدیة الزیتونة ولایة الطارف لدراسة التنوع النباتي لمراعي البور و التي أظھرت تنوع
في الأنواع النباتات من حیث الثراء العام لولایة الطارف والذي یقدر ب 49 صنف منھا 09 أصناف من أحادیة الفلقة
تنتمي إلى الأعشاب والحشائش عریضة و 40 صنف من ثنائیة الفلقة تنتمي الى 16 عائلة.
أھم العائلات التي وجدة في موقع الدراسة ینتمي إلیھا 11 صنف من الفصیلة البقولیة و 08 أصناف من الفصیلة النجیلیة
و 07 أصناف من النجمیة . وتمثل ھذه العائلات أساسا من الأنواع مثل نبات البرسیم ، الجزر البري، والمیلاد فالاریس
سكولیمس كبیرة زھرة المعیشة في منافسة دائمة مع محاصیل الحبوب التي أجریت في منطقة الدراسة
L’étude menée au niveau de commune Zitouna de la wilaya El-Tarf sur l’inventaire
de la composition floristique d'une jachère pâturée a fait ressortir une diversité en espèces
phanérogamiques avec 49 taxa repartis entre 9 monocotylédones et 40 dicotylédones et
appartenant à 16 familles.
Les familles les plus importantes en nombre d'espèces sont: les Fabaceae avec 11
espèces, les Poaceae avec 8 espèces et les Asteraceeae avec 7 espèces. Ces familles sont
représentées principalement par les Medicago, Daucus, Phalaris et Scolymus qui vivent en
perpétuelle concurrence avec les cultures céréalières menées dans la région d'étude.